Wel of geen geld ophalen voor je start-up?

Marieke van de Rakt

Jij hebt het allerbeste idee voor een nieuw product. Dit gaat de wereld gegarandeerd veranderen. Je bent compleet overtuigd. Jouw business-plan ligt klaar. Het enige wat ontbreekt is: geld. Wat te doen? Moet je geld gaan ophalen of investeerders gaan zoeken voor je startup?

Manieren om geld op te halen

Eigen middelen: bootstrappen

Je kunt je eigen middelen inzetten om te groeien. Vooral als ideeën of ondernemingen omzet beginnen binnen te halen, kiezen ondernemers er vaak voor om die omzet terug te investeren in de organisatie. Bootstrappen noemen we dat in de startup-scene. Zo is Yoast ook altijd gegroeid. Minst risicovol, want je groeit geleidelijk en je zet daarvoor nooit geld in dat je zelf niet hebt. Maar, tegelijkertijd kan die groei (met name in het begin) wel erg traag op gang komen.

Lenen

Je kunt de bank, of familieleden of kennissen vragen om een lening. Daarover betaal je rente. Daarmee heb je kapitaal om je startup sneller te laten groeien, bijvoorbeeld door iemand aan te nemen die je sales gaat doen. Voordeel is dat je compleet eigenaar blijft van je hele onderneming, nadeel is dat je de lening en de rente terug moet betalen.

Crowdfunden

Als de bank je geen lening wil verstrekken en je familieleden niet zo lekker in de slappe was zitten, dan kun je ook crowdfunden. Daarmee sluit je eigenlijk een heleboel kleine leningen af. Het voordeel van crowdfunden is dat je -doordat er zoveel mensen een kleine investering hebben gedaan- best een grote groep mensen hebt die jouw idee zien zitten en daar over zouden kunnen gaan praten. Dat is alvast mooi meegenomen! Je onderneming blijft in de meeste gevallen helemaal van jou, je moet de lening alleen wel weer terugbetalen. De rente-percentages op veel crowdfunding-platformen zijn tegenwoordig best hoog. En dat is een nadeel, want dat geld moet natuurlijk wel allemaal netjes terug naar al die enthousiaste crowd-funders.

Aandelen verkopen aan investeerders

En dan kun je een deel van je onderneming verkopen aan investeerders. Die stoppen geld in jouw onderneming en krijgen daar dan een aandeel voor in de plaats. Dit is wat wij met Emilia Capital doen. Je startup heeft dus geld om te besteden aan de groei van de onderneming. Voordeel is dat je het geld niet terug hoeft te betalen aan de investeerder. Het nadeel is dat je een deel van het eigenaarschap van je onderneming kwijt bent.

Alleen geld ophalen als het nuttig is

Soms lijkt het alsof een startup alleen succesvol is als deze geld heeft opgehaald bij investeerders. Deze startups komen in de media. Over die startups wordt gepraat. Geld ophalen kan dan ook een heel goede manier zijn om wat meer naamsbekendheid te verkrijgen voor je startup. Maar dat moet niet de voornaamste reden zijn.

Als jouw startup geld nodig heeft om te groeien (en je kunt het niet zelf financieren) dan moet je investeerders zoeken. Misschien moet je grondstoffen kopen, misschien moet je een team van mensen aannemen, misschien moet je een branding en marketing campagne op poten zetten. Als je heel concreet kunt vertellen waar je het geld voor nodig hebt, dan is het een goed idee om geld te gaan ophalen.

Probeer investeerders binnen te halen die jou ook kunnen helpen bij die groei. Zoek naar angel investors of private equity partijen die iets weten van jouw markt en die jouw eigen expertise aanvullen. Het is ook fijn als het een beetje klikt (op persoonlijk vlak), want je zult een hele tijd met deze investeerder(s) moeten blijven werken. En dat kan knap lastig zijn.

Mijn visie: niet doen, tenzij…

De meest succesvolle startups zijn misschien wel de startups waar je nooit iets over leest of hoort. Die zijn geleidelijk aan -met eigen geld- gegroeid en halen jaar op jaar grote omzetten binnen. En… de hele toko is nog steeds 100% van henzelf. Bootstrapped-helden zijn het!

Zelf zijn wij nu een paar jaar bezig met investeren in startups, terwijl wij zelf nooit funding voor onze eigen onderneming hebben gezocht. Hadden we dat wel moeten doen? Misschien was Yoast sneller gegroeid als we wel hadden samengewerkt met een investeerder. Dat is waar. Maar nog snellere groei? Dat had ik niet overleefd, denk ik ;-).

Bij onze ‘eigen’ startups zie ik nu zeer zeker hoe wij kunnen helpen om hen te laten floreren. Naast het geld, geven wij hen een enorm internationaal netwerk en veel ervaring van wat werkt (en vooral van wat niet werkt). Ik zie daarin echt de meerwaarde van investeerders.

Maar als je om mijn advies vraagt of je wel of geen geld moet ophalen voor je startup dan zal ik altijd zeggen: ik denk dat je dat niet moet doen, tenzij…

Als je dan toch een goed verhaal hebt en mij overtuigd, dan moeten we nog maar eens een keer praten. Met een pitch-deck erbij!

Foto van auteur

Marieke van de Rakt

Op zoek naar een leuke werkplek?