Succes met je startup: hoe doe je dat?

Marieke van de Rakt

Bijna twee jaar geleden verkochten wij Yoast. Daarmee rondde wij ons startup avontuur eindelijk af. Yoast -opgericht in 2012- was allang geen startup meer, maar al doorgegroeid tot een flinke scale-up (met ruim 140 medewerkers en zo’n 15 miljoen ARR).

Maar hoe wordt een startup een succes? Welke startups groeien uit tot winstgevende ondernemingen? En welke niet? Is er een recept voor succes? In deze post neem ik je mee door een aantal succesfactoren die vaak worden genoemd door experts. En, ik vertel je mijn persoonlijke visie op het geheim van de succesvolle startup!

Wat is succes?

Wanneer ben je nu een succesvolle startup? Is dat als je een groot funding bedrag hebt binnengehaald? Of als je op televisie hebt mogen vertellen over je onderneming? Of misschien als je een flink aantal werknemers in je bedrijf hebt rondlopen? Of… als je winst weet te behalen?

Voor mij is een bedrijf succesvol als het bedrijf winstgevend is. Daarmee heeft het bedrijf bewezen dat er mensen bereid zijn om voor het product of de dienst een bedrag te betalen dat klopt. Heel veel hippe startups halen veel geld binnen, maar kunnen nooit winstgevend worden. Ze verkopen misschien al veel producten, maar niet tegen de prijs die nodig is om hun kosten te betalen De belofte van hun startup is in mijn optiek dan heel succesvol, maar het bedrijf zelf (nog) niet. Ik definieer succes dus als: een winstgevende onderneming!

Succes met je startup: 5 factoren

Als we kijken naar succesvolle startups dan vallen er een aantal dingen op die (bijna) al die bedrijven gewoon heel goed hebben gedaan. Het onderzoek van Bill Gross (waarin hij 200 startups heeft meegenomen) is heel erg informatief.Kijk vooral de TedTalk van Bill Gross over the belangrijkste redenen waarom startups slagen als je meer wil weten! Bill Gross deed uitgebreid onderzoek en komt met 5 redenen waarom startups slagen.

Timing

De belangrijkste reden waarom startups slagen volgens Bill Gross is timing. Je moet je product op het juiste moment lanceren. Ook Yoast is op het juiste moment begonnen. WordPress begon net lekker te groeien en Yoast was de eerste plugin die een premium licentie ging aanbieden.

Je kunt nog zo hard werken, of nog zo’n goed idee hebben, als je timing net verkeerd is, dan wordt je startup een minder groot succes dan als je precies op het juiste moment lanceert. Dat betekent dat je de markt nauwgezet in de gaten moet houden, maar ook dat je een klein beetje geluk nodig hebt!

Team – mensen

Ook heel belangrijk voor het wel of niet succesvol worden van een startup zijn de mensen waarmee je je bedrijf runt. Als je een goed team van hardwerkende, enthousiaste mensen hebt, dan is de kans dat je een succes gaat worden veel groter. Slimme mensen, mensen met de juiste skillset en de goede mindset zijn dus superbelangrijk. Joost en ik werken daarom heel graag samen. Wij vullen elkaar heel erg aan en houden elkaar scherp. Een goede business-partner of co-founder kan echt het verschil maken!

De mensen om je heen maken het werken in een startup daarnaast leuk. Het sparren en ideeën uitwisselen zorgt voor enthousiasme en voor scherpere ideeën. De gezelligheid van een startende onderneming met veel ambitie en enthousiasme is precies hetgeen we bij EmiliaPlaats willen aanbieden. Voor startende ondernemers die nog geen personeel hebben, kunnen collega-ondernemers fungeren als sparrende werknemer of co-founder.

Idee

Natuurlijk is het idee van een startup ook hartstikke belangrijk. Welk probleem lost jouw product of jouw dienst nou eigenlijk op? Waarom zou iedereen jouw oplossing moeten gaan gebruiken? Waarom past jouw dienst precies bij de markt?

Het allerleukste als investeerder vind ik het nadenken over ideeën die mensen hebben. Zou dat een product kunnen worden? Zou er geld mee te verdienen zijn? En als ondernemer vind ik het heel erg leuk om een nieuw idee te bedenken. Iets wat er nog niet is. En dat is echt heel erg moeilijk! Goede ideeën zijn vaak simpel en elegant. Je moet het gemakkelijk kunnen uitleggen en een goed idee voldoet in een behoefte. Het lost een echt probleem op. Het geeft mij altijd een enorme kik om een idee uit te werken dat er eigenlijk nog niet is. Momenteel ben ik zelf weer met een nieuw idee aan de slag: voor mij het allerleukste wat er is!

Business model

En dan moet je business model nog kloppen. Wat wordt je pricing en hoe zorg je ervoor dat er terugkerend geld blijft binnenkomen in je onderneming. Kunnen de marketing-kosten uit? En hoe blijven de nieuwe klanten binnenkomen?

Bij Yoast hebben we zeker moeten zoeken naar een goed business model. Toen Yoast begon met het verkopen van premium licenties, was het niet gebruikelijk om jaarlijkse plugin-licenties te verkopen. Dus we verkochten in het begin life-time licenties. Echter, daarmee kun je niet jarenlange support bieden. Dan kunnen de kosten nooit uit. Daarnaast moet je voortdurend nieuwe klanten zoeken om als bedrijf gezond the blijven groeien. Dat is ontzettend moeilijk. Een jaarlijkse terugkerend abonnement paste uiteindelijk wel goed en bleek een uitstekend business model voor ons te zijn. Een goed business model ontwikkelen is belangrijk, maar ook moeilijk en vergt zeker wat aanpassingen door de tijd.

Funding

Het laatste aspect dat Bill Gross onderscheid als belangrijke factor voor succes met je startup is funding. Het is een belangrijk element, maar zeker niet het belangrijkste! Geld is belangrijk als je een nieuw product moet ontwikkelen. Of als je goede mensen moet aannemen om je product in de markt te zetten. Bedrijven die groeikapitaal hebben opgehaald komen daarmee vaak in de media. Ze lijken daarmee succesvol, maar zijn in veel gevallen geenszins winstgevend. Er zijn daarnaast heel veel bedrijven die nooit groeigeld ophalen en toch jaar op jaar groeien. Yoast was daar een voorbeeld van. Over Yoast is niet veel geschreven en zelfs de verkoop is onder de radar gebleven. Misschien was Yoast wel (nog) sneller gegroeid als we wel groeikapitaal hadden opgehaald.

Als investeerder bij Emilia Capital werk ik nu samen met bedrijven die wel groeikapitaal in hun onderneming binnenhalen. Wij zijn altijd kritisch op waar ondernemers het geld aan willen uitgeven. Het ophalen van geld moet nooit een doel zijn op zich. Als je het geld niet nodig hebt, moet je het nooit gaan ophalen. Dan kun je beter ‘bootstrapped’ groeien. Je geeft in ruil voor geld een stukje eigenaarschap van je bedrijf weg. Dat moet je alleen doen als dat echt een goede reden heeft. Als het jouw groei echt gaat helpen.

Als investeerder bij Emilia Capital probeer ik onze portfolio bedrijven te helpen bij hun groei. We investeren dus geld, maar ik adviseer ook over hun marketing en product strategie.

Mijn succesfactor: agile all the way

Een laatste succesfactor die ik zelf nog wil toevoegen is die van agile bedrijfsvoering. In het onderzoek van Bill Gross komt deze succesfactor niet naar voren en toch geloof ik dat het heel belangrijk is. Bij een startup hoort in mijn optiek een agile mindset. Bij Yoast noemde ik het altijd ‘hup hup’. Begin ergens aan, maak het vooral niet te perfect en probeer het uit. Verspil je tijd niet aan dure en lange marketingplannen. Denk goed na en probeer eens wat. Leer vervolgens van de resultaten en stel je volgende marketingcampagne bij.

Agile is belangrijk omdat je dan nooit te lang op een verkeerd spoor blijft zitten. Je gaat als startup ondernemer gewoon heel veel fouten maken. Maar als je die fouten snel herkent en kunt bijsturen, dan is er helemaal niks aan de hand. Om te leren wat je klant wil, moet je dingen uitproberen. En dat proberen moet je niet doen na een jaar lang onderzoek op je kantoor. Dat onderzoek doe je in de praktijk, samen met je klant.

Met een agile of ‘hup hup’ mindset doe je eigenlijk gewoon aan risicospreiding. Je blijft proeven en evalueren of je met je product of dienst op de juiste weg zit. En je slaat een andere weg in als het geen succes blijkt te zijn!

Conclusie: lekker doorpakken met de juiste mensen!

Er is geen geheim recept voor het succes van startups. Helaas! Wat zeker wel werkt en de hele startup-experience gewoon 10 keer zo leuk maakt, is het samenwerken met andere ondernemers. Zie jij het zitten om af en toe te komen flex-werken in het kantoor van Emilia? Wil jij samen met mij tijdens de lunch sparren over een ‘hup-hup’ marketingplan? Check dan de mogelijkheden voor een kantoor bij Emiliaplaats.

Foto van auteur

Marieke van de Rakt

Op zoek naar een leuke werkplek?